Blog


Tzortzis Roussos

Του δικηγόρου
Τζώρτζη Ρούσσου

Πως προστατευόμαστε από την ηλεκτρονική διαφήμιση

Με το σλόγκαν «η διαφήμιση είναι παντού» να διατρέχει όλες τις εμπορικές συνδιαλλαγές είτε αυτές είναι συμβατικές είτε ηλεκτρονικές, η TRlawfirm, στο παρόν άρθρο εισέρχεται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη διαφημιστική επικοινωνία μέσω του Ιντερνετ. Αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί είναι ότι η νομική προστασία που παρέχεται στους καταναλωτές για τη διαφήµιση στο διαδίκτυο δεν διαφέρει από την αντίστοιχη προστασία που παρέχεται στην συμβατική διαφήμιση.

Ωστόσο καθώς η διαφημιστική προώθηση μέσω των ιστοσελίδων αλλά και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποσπά όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τη διαφημιστική πίτα καλό είναι να γνωρίζουμε το θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαφημιστική αγορά επικρατεί η άποψη ότι οι ιστοσελίδες (web sites) και τα ηλεκτρονικά µηνύµατα µέσω ηλεκτρονικού ταχυδροµείου (email) είναι εξίσου αποτελεσµατικά µε τη διαφημιστική καταχώρηση σε περιοδικά, την αναρτηση διαφημιστικών πινακίδων, την ακρόαση διαφημιστικών μηνυμάτων στο ραδιόφωνο ή την προβολή τους στην τηλεόραση.

Αυτό που αποτελεί το πλεονέκτημα της διαδικτυακής διαφήμισης αλλά και προβληματική του δικαίου που τη διέπει είναι η δυνατότητα της διασυνοριακής εκποµπής διαφηµιστικών µηνυµάτων µέσω του διαδικτύου, που μπορεί να μεταφέρει ο,τιδήποτε οπουδήποτε µε μηδενικό έλεγχο, αλλά και η διαδραστική ικανότητα του διαδικτύου (interactivity) χαρακτηριστικό που θα έχει και η ψηφιακή τηλεόραση. Για πρώτη φορά ο χρήστης µπορεί µε ένα «κλικ» του ποντικιού να ανταποκριθεί άμεσα  στην on-line διαφηµιστική πρόκληση και να συναλλαγεί αµέσως.

Back to top
Loading