Δεν είναι λίγες οι διοικήσεις συλλόγων που πέφτουν στην παγίδα να βάλουν αυτόματο πωλητή που έχει μισθωθεί από άλλη εταιρεία και μέσω αυτού προμηθεύουν τους αθλητές τους συμπληρώματα… Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι και έτσι ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ!!!!
Αυτό που πρέπει να ξέρουν είναι ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε βαρύ πρόστιμο αλλά ακόμη και σε οριστική διακοπή της άδειας λειτουργίας τους…
Η νομοθεσία είναι σαφέστατη και αυστηρότατη…
Στην κείμενη νομοθεσία λοιπόν (ΠΔ 219/2006) αναγράφεται επί λέξει: «Απαγορεύεται η πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από το γυμναστήριο ή την αθλητική σχολή. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ή τις Αστυνομικές Αρχές, παράβαση της ανωτέρω απαγόρευσης επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ και προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας μέχρι αποκαταστάσεως της νομιμότητας. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας».
Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι το «…και βιταμίνες» οι οποίες συγκαταλέγονται στα θρεπτικά συστατικά…
Τι σημαίνει νομικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες
Με βάσει λοιπόν σχετική υπουργική απόφαση συμπληρώματα διατροφής νοούνται
α) τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (π.χ βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες κ.τλ.), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, ήτοι μορφές παρουσίασης όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.
β) «θρεπτικά συστατικά» είναι οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία.
Ούτε λίγο ούτε πολύ για να έχει κάποιος ήσυχο το κεφάλι του, θα πρέπει στον αυτόματο πωλητή του Συλλόγου να έχει μόνο μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού…
Η παγίδα του εμπορίου
Πράγματι στην ίδια υπουργική απόφαση που αφορά τα συμπληρώματα ορίζεται ότι η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.
Αυτή ακριβώς τη διάταξη χρησιμοποιούν αυτοί που μισθώνουν αυτόματους πωλητές για να πείσουν τους ανυποψίαστους προέδρους Συλλόγων να βάλουν εντός του προπονητηρίου μισθωμένο αυτόματο πωλητή… Ουσιαστικά προβάλλεται το εξής επιχείρημα: «αφού μπορούν να τα πουλάνε τα ψιλικατζίδικα μπορείς και εσύ»…
Αμ δε!!!!!!
Στο χώρο του δικαίου επικρατεί η αρχή του ειδικού ή ειδικότερου. Έτσι αφού ρητώς αναγράφεται ότι απαγορεύεται η πώληση σκευασμάτων διατροφής σε γυμναστήρια και προπονητήρια, τότε καθίσταται προφανές ότι αυτή η διάταξη του ΠΔ 219/2006 υπερισχύει της γενικότερης αρχής που καθιερώνεται στην υπουργική απόφαση για τα φαρμακεία και τα καταστήματα πώλησης τυποποιημένων προϊόντων…
Όλα τα ανωτέρω κατατείνουν στο εξής: ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΊΟΥ ΣΑΣ