Blog


Tzortzis Roussos

Του δικηγόρου
Τζώρτζη Ρούσσου

ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΕΙ

Ιδιαίτερα αυστηρός είναι ο αθλητικός νόμος απέναντι σε όσους έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα, καθώς σηκώνει απαγορευτικό για την άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή αλλά και της ενασχόλησης με αθλητικό σωματείο ακόμη και με την ιδιότητα του μέλους αυτού… Όπως προκύπτει από την αθλητική νομοθεσία ακόμη και η παραπομπή σε δίκη για κακούργημα φέρνει την απαγόρευση όχι μόνο της χορήγησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος αλλά ακόμη και της ενασχόλησης με κάθε πεδίο του ερασιτεχνικού αθλητισμού!

Ποια αδικήματα στερούν τη δυνατότητα προπόνησης

Όσον αφορά τα πλημμελήματα η αθλητική νομοθεσία θέλει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για 19 συνολικά αδικήματα (προστιθεμένων των αδικημάτων του αθλητικού νόμου, όπως είναι η λειτουργία προπονητηρίου χωρίς κτιριακή άδεια). 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 3παρ 1 περίπτωσεις β και γ αναγράφεται: «1. Δεν μπορεί να είναι μέλος αθλητικού σωματείου ή μέλος των οργάνων διοίκησης σωματείου, ένωσης, ομοσπονδίας, επαγγελματικού συνδέσμου ή αθλητικής ανώνυμης εταιρείας ή ειδικός συνεργάτης αυτών, ούτε μπορεί να αναλάβει με οποιονδήποτε τρόπο ή απόφαση των ανωτέρω φορέων οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή έργο, ιδίως σχετικά με την εκπροσώπηση, διοίκηση ή διαχείριση του φορέα:

β) Όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/1977, όπως ισχύει κάθε φορά ή με τελεσίδικο βούλευμα ή έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε “ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους” είτε, ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής, για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, ή για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση ή διάθεση ουσιών ή μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία, απιστία, απάτη, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων.

γ) Όποιος έχει στερηθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση».

Το ηλεκτρονικό κράτος φέρνει τους παραβάτες προ των ευθυνών τους

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τελεσίδικη δικαστική απόφαση σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει απόφαση εφετείου ή να μην μπορεί να ασκηθεί έφεση (γιατί παρήλθαν οι προθεσμίες). 
Το δύσκολο τουλάχιστον μέχρι σήμερα είναι να υπάρξει γνώση για τις καταδίκες κάποιου και ως εκ τούτου υφίστανται περιπτώσεις προπονητών αλλά και παραγόντων αθλητικών σωματείων που καίτοι έχουν καταδικαστεί για μία από τις περιπτώσεις που ο νόμος απαγορεύει την ενασχόληση με τον αθλητισμό από τη θέση του προπονητή, του παράγοντα ή του μέλους σωματείου, εκείνοι συνεχίζουν. Ολο αυτό αναμένεται να αλλάξει με το ηλεκτρονικό κράτος αφού θα διασυνδέονται όλες οι υπηρεσίες μέσα από τις επιμέρους πλατφόρμες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προχωρά με γοργούς ρυθμούς οι οποίοι επιταχύνθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19!!!

Σχετικά Άρθρα
Back to top
Loading