Η θέση σε ισχύ του νόμου για το ασφαλιστικό φέρνει τις πρώτες μειώσεις στις αποδοχές συνταξιούχων.
Ετσι αρχίζει μια μακρά περίοδος μέσα στην οποία αναμένεται να χαθούν πολλά από τα ασφαλιστικά δικαιώματα που απολάμβαναν οι Ελληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Αναλυτικότερα:
◼ Επικουρικές συντάξεις: Η πρόβλεψη του νόμου (άρθρο 99) όπως είναι διαμορφωμένη φέρνει κλιμακωτές μειώσεις στο ποσοστό αναπλήρωσης υψηλών συντάξεων που σε ανώτατο επίπεδο θα φτάσουν ακόμη και το 70%. Ουσιαστικά τίθενται νέοι συντελεστές αναπλήρωσης κατά πολύ χαμηλότεροι (0,45%). Ο υπολογισμός γίνεται επί τη βάσει των συντάξιμων αποδοχών του ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης. Πάντως όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρική θα υπολογιστούν μεν με όσα μέχρι και την Πέμπτη προβλέπονταν, αλλά στη συνέχεια θα αναπροσαρμοστούν.
◼ Εφάπαξ: Τα εφάπαξ καθορίζονται πλέον με νέο μαθηματικό τύπο. Αυτό πρακτικά σημαίνει μειώσεις στα ήδη τσεκουρωμένα από προηγούμενες μνημονιακές διατάξεις εφάπαξ που θα κυμαίνονται από 12% ώς 15%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις αφορούν περί τους 62.000 συνταξιούχους.
◼ ΕΚΑΣ: Ο νέος τρόπος υπολογισμού στέλνει εκτός ΕΚΑΣ περίπου 120.000 συνταξιούχους. Η ρύθμιση αυτή έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με τη συμφωνία του καλοκαιριού (3ο Μνημόνιο) που έχει επιτάξει την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Με βάση τον καινούργιο νόμο άλλοι 200.000 συνταξιούχοι θα απολέσουν το ΕΚΑΣ εντός του 2017.
◼ Μερίσματα δημοσίου τομέα: Οσοι λαμβάνουν μερίσματα θα πρέπει να προϋπολογίσουν μείωση των ποσών προς είσπραξη που θα κυμαίνεται από 33% έως 50%. Αυτό το ψαλίδισμα τέθηκε σε ισχύ μεν την Πέμπτη 12 Μαΐου, ωστόσο ισχύει αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
◼ Πλαφόν: Το νέο πλαφόν στη μία κύρια σύνταξη στα 2.000 μεικτά (1.820 καθαρά) και για το άθροισμα συντάξεων στα 3.000 (καθαρό ποσό) θα φέρει μειώσεις σε περίπου 50.000 συνταξιούχους.
Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν αφορούν το υπουργείο Εργασίας, που στο σχετικό δελτίο Τύπου θεώρησε ότι το μόνο που πρέπει να πληροφορήσει είναι πως όσες αιτήσεις συνταξιοδότησης υποβληθούν από την Παρασκευή 13 Μαΐου και εφεξής, θα υπάγονται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.