Δεν μπορεί, σύμφωνα με την αθλητική νομοθεσία, ο οποιοσδήποτε εμπειρικός σε κάποιο άθλημα (πρώην ή νυν αθλητής) ή ο ασκών δραστηριότητα που υπάγεται στην αθλητική νομοθεσία (μη αναγνωρισμένη αυτοάμυνα, ή πολεμική τέχνη, χοροί όπως η ζούμπα, κυκλική προπόνηση τύπου crossfit ή crosstraining κλπ) να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή.
Για να θεωρείται κάποιος ικανός να προπονήσει ανήλικους αθλητές θα πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αναλυτικότερα στο άρθρο 31 παράγραφός 1 ορίζεται επί λέξει:
«1. Η άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών».
Τι απαιτεί ο νόμος για να λάβει κάποιος την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
Στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του αθλητικού νόμου αναγράφεται επί λέξει:
Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή απαιτείται :
α) πτυχίο Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα, ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωμα της σχολής προπονητών της παρ. 4 του παρόντος άρθρου ή πτυχίο ή δίπλωμα αναγνωρισμένων σχολών προπονητών του εξωτερικού,
Αυτό σημαίνει ότι για να προπονεί κάποιος ανηλίκους σε όλα τα αθλητικά σωματεία θα πρέπει:
-Να έχει τελειώσει Γυμναστική Ακαδημία με κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριμένο άθλημα. ΠΡΟΣΟΧΗ όχι γενικά πτυχίο ΤΕΦΑΑ αλλά να έχει λάβει την πρώτη ή την κύρια ειδικότητα στο άθλημα που προπονεί-Ισότιμη των ΤΕΦΑΑ σχολή του εξωτερικού (προβλέπεται διαδικασία πιστοποίησης του αλλοδαπού τίτλου)
-Εθνική Σχολή προπονητών της ΓΓΑ για το κάθε συγκεκριμένο άθλημα
Κένο γράμμα πτυχία απο ιδιωτικές σχολές προπονητών εκπαιδευτών
Οποιος δεν έχει έναν από τους παραπάνω τίτλους δεν μπορεί να προπονεί ανηλίκους σε οποιονδήποτε σύλλογο.
Αρα όποιος έχει λάβει δίπλωμα από άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες (από ΙΕΚ μέχρι σχολές προπονητών-εκπαιδευτών που διεξάγουν σωματεία, ομοσπονδίες κλπ) δεν έχει τις προϋποθέσεις για να ασκεί το επάγγελμα του προπονητή. Μπορεί τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες, να προσφέρουν ενδεχομένως γνώσεις αλλά δεν προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση ή επαγγελματική δικαιώματα στο χώρο του αθλητισμού.