Στην Ελλάδα, όσο και αν δεν έχει προχωρήσει εις βάθος θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, πολλές φορές έχουν απασχολήσει τα δικαστήρια θέματα που αφορούν πνευματικά έργα που έγιναν με τη σύμπραξη πολλών ανθρώπων. Η παραδοσιακή έριδα των Ελλήνων, ειδικά αν κάποιο έργο (μουσικό, βιβλίο κλπ) έχει επιτυχία, αποτυπώνεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο στα δικαστήρια όπου παλιοί συνεργάτες προς χάρη της επιτυχίας, μεταμορφώνονται σε αντιδίκους προκειμένου να λάβουν εκείνοι όλο το κομμάτι της επιτυχίας. Επίσης δεν είναι λίγοι οι τρίτοι που «κλέβουν» κομμάτια του έργου προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για δικούς τους, διαφημιστικούς ή άλλους, λόγους.
Συνδικαιούχοι οι δημιουργοί
Ο νόμος είναι σαφής όσον αφορά τα έργα συνεργασίας, καθώς θεωρεί εκείνα που δημιουργήθηκαν με τη άμεση σύμπραξη δύο ή περισσοτέρων δημιουργών (πχ ο ποιητής μελωποιηθέντος τραγουδιού και ο μουσικοσυνθέτης). Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις η σύμπραξη πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο ώστε η συμβολή του ενός να επηρέασε αποφασιστικά τη συμβολή του άλλου και όλοι μαζί οι δημιουργοί να επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι δημιουργοί καθίστανται συνδικαιούχοι του ηθικού και περιουσιακού δικαιώματος επί του έργου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν συμφωνήθηκε μεταξύ τους κάτι διαφορετικό το δικαίωμα ανήκει εξ αδιαιρέτου στα μέρη.
Τι συμβαίνει μετά την κλοπή του έργου
Πολλές διαφημιστικές εταιρείες εκμεταλλεύονται έργα ή κομμάτια τους προκειμένου να φτιάξουν διαφημιστικά σποτ.
Με βάση τη νομοθεσία «όποιος υπαιτίως προσέβαλε την πνευματική ιδιοκτησία ή τα συγγενικά δικαιώματα άλλου, υποχρεούται σε αποζημίωση και ικανοποίηση ηθικής βλάβης». Η αποζημίωση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από το διπλάσιο της αμοιβής που κατά το νόμο καταβάλλεται για το είδος της εκμετάλλευσης που έκανε χωρίς την άδεια ο υπόχρεος. Η ηθική βλάβη κρίνεται από το δικαστή και αφορά εύλογο ποσό.