Στην ευχέρεια του διευθυντή ενός σχολείου βρίσκεται η δυνατότητα απαγόρευσης του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια να βλέπει τα παιδιά του στο διάλλειμα ή να παρίσταται στις σχολικές εκδηλώσεις!!!
Δεν είναι λίγες οι φορές που το διαζύγιο των γονέων και η συνεπαγόμενη διαμάχη φέρνει σε δυσχερή θέση του δασκάλους και καθηγητές… Ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο δεν τους αφήνει να αναλάβουν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου αφού τελικά αυτοί καλούνται να λάβουν θέση σε όλα όσα αφορούν τη διαβίωση ενός μαθητής τις ώρες που βρίσκεται στο σχολείο… Επ’ αυτού του θέματος και παρότι ο νόμος δεν εισάγει κάποιες διατάξεις έχει ασχοληθεί ο Συνήγορος του Πολίτη ο οποίος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες…
Ποιες οι υποχρεώσεις των καθηγητών-δασκάλων
Έτσι ρητά αναφέρεται σε σχετικά εγκύκλιο ότι «Μέριμνα του εκπαιδευτικού πρέπει να αποτελεί η προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του παιδιού- μαθητή σε ανατροφή και από τους δύο γονείς, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την άποψη του παιδιού και έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του, καθώς και την απρόσκοπτη άσκηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς να ευνοεί τυχόν ανοίκειες ιδιοκτησιακές αντιλήψεις του γονέα που ασκεί την επιμέλεια απέναντι στο παιδί-μαθητή».
«Δεν μπορεί να απαγορευθεί εντός του σχολικού χώρου, κατά μείζονα λόγο δεν μπορεί να απαγορευθεί η είσοδος του γονέα αυτού στο σχολείο. Η επικοινωνία αυτή θα γίνεται με τρόπο ώστε το σχολείο να μην μετατρέπεται σε χώρο άσκησης επικοινωνίας γονέα-μαθητή παρεμποδίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία» αναγράφεται σχετικά σε εγκύκλιο που έχει αποστείλει το υπουργείο Παιδείας…
Απαγόρευση αν…
Ωστόσο και εξαιτίας του ότι δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία η εγκύκλιος δίνει στο διευθυντή ενός σχολείου να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να απαγορεύσει αυτή την επικοινωνία κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων… Για να υψώσει απαγορευτικό λοιπόν ο διευθυντής ενός σχολείο θα πρέπει να υφίσταται σπουδαίος λόγος ο οποίος δημιουργεί προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η από πλευρά του γονέα:
– παρακώλυση της λειτουργίας της σχολικής μονάδας
-Άσκηση βίας
-Πρόκληση ταραχής στο τέκνο η στους υπολοίπους μαθητές
Ως προς την πρόκληση ταραχής θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν στο παιδί, από συγκεκριμένες συμπεριφορές ενός γονέα (Π.Χ. αν πηγαίνει στο σχολείο και το ξεσηκώνει τα μυαλά για να μη διαβάζει) προκαλείται κατοπινή ταραχή όταν εκείνο πηγαίνει στο σπίτι, τότε ο έχων την επιμέλεια γονέας μπορεί να αποταθεί στο διευθυντή του σχολείου προκειμένου εκείνος να επιληφθεί επί του θέματος. Μάλιστα ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αποφανθεί ότι «η οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή εντολή του ενός γονέα προς το σχολείο να απαγορεύσει την είσοδο του άλλου ή την επικοινωνία με το τέκνο, εξετάζεται με προσοχή, αλλά δεν είναι υποχρεωτική αφ’ εαυτής». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πάλι εναπόκειται στους καθηγητές να αποφασίσουν αν θα επιτρέψουν την προσέλευση και επικοινωνία του τέκνου με το γονέα που δεν έχει την επιμέλεια…
Οι σχολικές εκδηλώσεις
Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζεται και η συμμετοχή του γονέα, που δεν διαμένει με το παιδί, σε εκδηλώσεις, όπως οι σχολικές εορτές. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι δεν μπορεί επίσης να απαγορευθεί, η συμμετοχή του παρά μόνο για σπουδαίο λόγο (εάν ο γονέας με τις ενέργειες του προκαλεί αναστάτωση της εκδήλωσης ή η παρουσία του δημιουργεί προβλήματα στο τέκνο). Μάλιστα διευκρινίζεται σχετικά: «η αντίθετη επιθυμία του άλλου γονέα, από μόνη της, δεν μπορεί να συνιστά σπουδαίο λόγο».