Blog


Tzortzis Roussos

Του δικηγόρου
Τζώρτζη Ρούσσου

Μόνο πτυχιούχοι διατροφολόγοι δίνουν συμβουλές σε αθλητές 

Για να παρέχει ένας σύλλογος διατροφικές συμβουλές στους αθλητές και τους αθλούμενους θα πρέπει να προσλάβει κάτοχο πτυχίου διατροφολόγου από ΤΕΙ ή ΑΕΙ… Δεν το αναφέρουμε εμείς αυθαιρέτως αλλά το έχει αποφασίσει ένα εκ των ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. 

Όπως λοιπόν έχουν κρίνει τα ελληνικά δικαστήρια και δη στον ανώτατο βαθμό (Συμβούλιο της Επικρατείας-ΣτΕ– 3019/2013). Οι «ειδικοί διατροφολόγοι» και οι «ειδικοί αθλητικοί επιστήμονες με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή» ταυτίζονται με τους κατόχους πτυχίου ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ ή ΤΕΙ

Ποιος μπορεί να προσληφθεί 

Αυτό λοιπόν που ισχύει είναι ότι σε σε περίπτωση που σε κάποιο γυμναστήριο ή αθλητική σχολή παρέχονται υπηρεσίες που αφορούν σύνταξη και παρακολούθηση διατροφικών προγραμμάτων, απαιτείται, η πρόσληψη ειδικού επιστήμονα. Η ελληνική Πολιτεία και κατ’ επέκταση τα ελληνικά δικαστήρια θεωρούν ότι τέτοιος θεωρείται ο κάτοχος πτυχίου ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Μόνο μέσω αυτού του πτυχίου πιστοποιούνται οι εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις στο γνωστικό αντικείμενο της διατροφολογίας και της διαιτολογίας και, ειδικότερα, της αθλητικής διατροφής, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουν κρίνει τα ελληνικά δικαστήρια. 

Ο λόγος που τα δικαστήρια λαμβάνουν αυτή την άποψη είναι το επιχείρημα ότι τα χορηγούμενα προγράμματα διατροφής ενδέχεται να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των αθλουμένων.

Που στηρίζεται νομικά η απόφαση 

Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ελήφθη αυθαιρέτως αλλά στηρίχθηκε στην κείμενη αθλητική νομοθεσία. 

Συγκεκριμένα στο ΠΔ 219/2006 που αφορά τη λειτουργία γυμναστηρίων (συμπεριλαμβάνονται και τα προπονητήρια των αθλητικών συλλόγων) αναγράφεται σχετικά: 

«Εάν α υπηρεσίες που παρέχει το γυμναστήριο ή η αθλητική σχολή απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση, το προσωπικό απαιτείται να διαθέτει σχετική βεβαίωση, πιστοποίηση ή δίπλωμα του αρμόδιου κρατικού φορέα. Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες που αφορούν σύνταξη και παρακολούθηση διατροφικών προγραμμάτων απαιτείται η πρόσληψη πτυχιούχου διαιτολόγου ή ειδικού διατροφολόγου ή ειδικού αθλητικού επιστήμονα με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή».

Αυτό που ήρθε λοιπόν να εξειδικεύσει με την απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το ποιοι μπορούν να προσληφθούν κα η απόφαση ήταν σαφής: ΜΟΝΟ κάτοχοι ελληνικού ή αλλοδαπού πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ! 

Σχετικά Άρθρα
Back to top
Loading