Blog


Tzortzis Roussos

Του δικηγόρου
Τζώρτζη Ρούσσου

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: Τι συμβαίνει στην περίπτωση των πληρεξουσίων

Μεγάλη διάδοση έχει τελευταίως η χορήγηση πληρεξουσίου για κάποιες πράξεις που αφορούν αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου. Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των δικαστηρίων, η χορήγηση πληρεξουσίου είναι καταρχάς θεμιτή πράξη και δεν χρειάζεται να αναγγελθεί ή να δημοσιευθεί. Ωστόσο τόσο ο πληρεξούσιος όσο και ο εντολοδόχος δεν αποτελούν όργανα διοικήσεως, τα οποία εκφράζουν την βούληση της ανώνυμης εταιρίας, αλλά ενεργούν ως αντιπρόσωποι πράξεις που αποφασίσθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο ή τα υποκατάστατά του όργανα και των οποίων (πράξεων) μόνο η εκτέλεση ανατίθεται σ’ αυτούς.

 

Εκτελεστικά όργανα

Είναι δηλαδή απλώς εκτελεστικά όργανα κάτι που έχει μεγάλη σημασία ως προς την ευθύνη όταν η δικαιοπραξία που καταρτίζουν είναι προβληματική. Τα θέματα λοιπόν της δεσμεύσεως του νομικού προσώπου και της εκτάσεως των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απέκτησε το νομικό πρόσωπο από τη σχετική δικαιοπραξία, που επιχείρησε ο εκούσιος πληρεξούσιος ή εντολοδόχος, ως αντιπρόσωπος αυτού καθορίζονται από την έκταση του πληρεξουσίου ή της εντολής που έχει δοθεί.

Η σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ή των εν λόγω οργάνων είναι οπωσδήποτε απαραίτητη, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο να διατυπώνεται και πανηγυρικά. Περαιτέρω κάθε υπάλληλος της ανώνυμης εταιρίας, όταν καταρτίζει δικαιοπραξία, ενεργεί ως άμεσος αντιπρόσωπος της εταιρίας, μόνον εφόσον οι εξωτερικές εκδηλώσεις της δράσεώς του, οι εμφανιζόμενες στο κοινό, εν γνώσει, κατ’ εντολή ή κατ’ ανοχή του διοικητικού συμβουλίου ή των υποκατάστατων του οργάνων, παρέχουν, σύμφωνα με τα κριτήρια που διαμορφώνονται στις συναλλαγές του είδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ανώνυμης εταιρίας, την εντύπωση, ότι έχει ανατεθεί σ’ αυτόν (υπάλληλό της) κύκλος εργασιών που περιλαμβάνει και την προαναφερόμενη δικαιοπραξία.

 

Τι λένε τα δικαστήρια

Έτσι για τα δικαστήρια είναι σαφές ότι η οργανική εκπροσώπηση του νομικού προσώπου της ανώνυμης εταιρίας από το διοικητικό της συμβούλιο ή η υποκατάσταση στις εξουσίες του τελευταίου τρίτου προσώπου, όταν την επιτρέπει το καταστατικό, είναι σχέσεις διαφορετικές από τις σχέσεις της πληρεξουσιότητας και εντολής.

 

Σχετικά Άρθρα
Back to top
Loading