Τα χρέη μιας Ανωνύμου Εταιρείας προς το Δημόσιο (κυρίως σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ) αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα των φυσικών προσώπων που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι διευθύνοντες σύμβουλοι ΑΕ ευθύνονται προσωπικώς και αλληλεγγύως για την καταβολή στο Δημόσιο των φόρων εισοδήματος και των παρακρατούμενων φόρων.
Ευθύνη ανάλογα με το χρόνο διοίκησης
Την ευθύνη αυτή για την πληρωμή των χρεών δεν την έχει μόνο όμως ο τελευταίος άνθρωπος που έχει αναλάβει την εταιρεία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αλλά και την πρακτική των δικαστηρίων, συνάγεται ότι για την καταβολή οφειλών ΑΕ προς το Δημόσιο από φόρο εισοδήματος και παρακρατούμενους φόρους (μισθωτών υπηρεσιών, φ.π.α κλπ), ευθύνονται, εκτός από το νομικό πρόσωπο της εταιρείας, και τα πρόσωπα εκείνα που είχαν, κατά το χρόνο της βεβαίωσης, την ιδιότητα του διαχειριστή, διευθύνοντος συμβούλου της ΑΕ.
Η ευθύνη, όμως, αυτή, όπως προκύπτει μετά τη λήξη της προθεσμίας απόδοσης του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι όταν βεβαιωθεί μία φορολογική παράβαση που αφορά μεγάλο χρονικό διάστημα και στο μεταξύ έχει αλλάξει το πρόσωπο του διευθύνοντος συμβούλου, τότε ο καθένας εξ αυτών ένας οφείλει για το χρονικό διάστημα που ήταν διαχειριστής και εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις αλλαγής
Σε περίπτωση λήξεως της ιδιότητας υπό την οποία ευθύνεται ορισμένο πρόσωπο, πριν από τη λύση της εταιρείας δεν νοείται συνέχιση της ευθύνης αυτού του προσώπου μέχρι τη λύση της ΑΕ, ακόμα και αν μέχρι τότε δεν έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση. Για το δικαστήριο είναι απορριπτέος ως ερειδόμενος σε εσφαλμένη νομική εκδοχή ο ισχυρισμός του ελληνικού Δημοσίου που αναφέρει ότι «σε περίπτωση που κάποιο πρόσωπο έχει χάσει την ιδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου, διαχειριστή κλπ της εταιρείας πριν από τη λύση αυτής πλην, όμως, μέχρι τη λύση της δεν έχει αναλάβει η νέα διοίκηση εξακολουθεί η ευθύνη του προηγούμενου διαχειριστή».