Μία πρακτική καταδολίευσης δανειστών που κάποιοι «έξυπνοι» ακολουθούν είναι η δημιουργία εικονικών χρεών. Τι σημαίνει αυτό; Ο οφειλέτης προκειμένου να μην πληρώσει με έναν δικό του άνθρωπο δημιουργούν ένα ανύπαρκτο χρέος και εκδίδουν μεταχρονολογημένες επιταγές. Επειδή οι συγκεκριμένες επιταγές δεν πληρώνονται ο λήπτης τους (και γνωστός του οφειλέτη) προβαίνει στην έκδοση διαταγών πληρωμής και εκπλειστηριάζει πρώτος την περιουσία του οφειλέτη. Έτσι οι πραγματικοί δανειστές δεν έχουν τίποτε να λάβουν αφού έχει προλάβει ο λήπτης των επιταγών που είναι βέβαια στο κόλπο και γνωρίζει χρέος ότι τα χρέος είναι εικονικό και ότι κατά συνέπεια ο πλειστηριασμός της περιουσίας του οφειλέτη θα πραγματοποιείτο προς ικανοποίηση ουσιαστικά ανύπαρκτης οφειλής του και με πρόθεση να ματαιωθεί η ικανοποίηση των απαιτήσεων των πραγματικών δανειστών.
Τι είναι η καταδολίευση
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο στην αγορά, της καταδολίευσης δανειστών και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες όσοι οφείλουν προβαίνουν σε απαλλοτρίωση της περιουσίας τους προκειμένου να μην πληρώσουν. Η συνηθέστερη περίπτωση είναι της απαλλοτρίωση των περιουσιακών στοιχείων προς συγγενείς ώστε όταν λήξει η περιπέτεια τότε να περιέλθουν εύκολα πάλι στην κυριότητα τους. Όπως έχουν αποφανθεί τα δικαστήρια η απαλλοτρίωση περιουσιακού στοιχείου είναι καταδολιευτική, αν επιφέρει αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
Ο Αστικός Κώδικας αναφέρει ότι οι δανειστές έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν τη διάρρηξη κάθε απαλλοτρίωσης που έγινε από τον οφειλέτη προς βλάβη τους, εφόσον η υπόλοιπη περιουσία δεν αρκεί για την ικανοποίησή τους.
Προϋπόθεση διάρρηξης
Η απαλλοτρίωση υπόκειται σε διάρρηξη, αν αυτός υπέρ του οποίου έγινε (τρίτος) γνώριζε ότι ο οφειλέτης απαλλοτριώνει προς βλάβη των δανειστών του Σε περίπτωση απαλλοτρίωσης από χαριστική αιτία δεν απαιτείται η κατά το προηγούμενο άρθρο γνώση του τρίτου.
Έτσι με βάση δικαστικές αποφάσεις προκύπτει ότι η διάρρηξη της πράξης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη μπορεί να γίνει χωρεί μόνον αν έγινε με πρόθεση βλάβης του δανειστή. Τέτοια θεωρείται ότι υπάρχει όταν ο οφειλέτης γνωρίζει ότι με την απαλλοτρίωση του περιουσιακού του στοιχείου θα περιέλθει σε τέτοια οικονομική κατάσταση, ώστε η περιουσία που του απομένει να μην επαρκεί για την ικανοποίηση του δανειστή.
Πρέπει συνεπώς για α ισχύσει η καταδολίευση δανειστή και να επέλθουν τα αποτελέσματα της διάρρηξης ο τρίτος που φέρεται να αγόρασε το πράγμα να γνώριζε γιατί προβαίνει στην εκποίηση του ο οφειλέτης.
Το αποτέλεσμα της διάρρηξης είναι να επανέλθει το πράγμα στο οφειλέτη προκειμένου αυτός να πληρώσει τα χρέη του προς το δανειστή. Ωστόσο στην περίπτωση που υπάρχουν πολλοί δανειστές θα πρέπει αυτοί να έχουν προσβάλλει την απαλλοτρίωση του πράγματος. Όσοι δανειστές δεν το έπραξαν δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται από την αξία του πράγματος. Πάντως η καταδολίευση δανειστών είναι και ποινικό αδίκημα που μπορεί αν επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια.